Το καλάθι μου

Σύνολο: {{order.final_cost}}
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2321 600949
Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 39€ έως 3 κιλά
Ποιο είναι το κατάλληλο αντηλιακό για εμένα; - Rea
Πίσω στην λίστα άρθρων

Ποιο είναι το κατάλληλο αντηλιακό για εμένα; - Real Peach

Η σωστή επιλογή αντηλιακού φαντάζει ως μία διαδικασία περίπλοκη, καθώς η ποικιλία του συγκεκριμένου προϊόντος στην αγορά είναι τόσο μεγάλη, που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση. 

Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση από έγκυρες πηγές, ώστε η επιλογή του προϊόντος να είναι η κατάλληλη.

Ποια είναι λοιπόν η χρησιμότητα-του γνωστού σε όλους μας- αντηλιακού;
Ποιος είναι ο τρόπος που μας προστατεύει και ποιες οι διαφορές των προϊόντων μεταξύ τους;

Ο ήλιος που τόσο αγαπάμε, και ευτυχώς έχουμε μπόλικο στην Ελλάδα, μπορεί να προκαλέσει: 

  1. Ηλιακό Ερεθισμό (Ηλιακά Εγκαύματα): Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίςαντηλιακή προστασία οδηγεί σε ερεθισμό του δέρματος, γνωστό και ως ηλιακό έγκαυμα.
  2. Πρόωρη Γήρανση του Δέρματος: Οι ακτίνες UV του ηλίου προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων ρυτίδων,λεπτών γραμμώνκαι απώλειας ελαστικότητας.
  3. Καρκίνο του Δέρματος: Η μακροχρόνια έκθεση στις ακτίνες UV του ηλίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
  4. Αφυδάτωση: Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική απώλεια υγρασίας του δέρματος, καθιστώντας το ξηρό και αφυδατωμένο.
  5. Δυσχρωμίες: Σε ορισμένους τύπους δέρματος, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό είναι πιθανό να προκαλέσει κηλίδες. Αυτές οι κηλίδες είναι σκούρες και συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή του προσώπου, όπως είναι το μέτωπο, τα μάγουλα και το πάνω μέρος των χειλιών. Εμφανίζονται συχνότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή υπό την επίδραση ορμονών.

 

Από τα παραπάνω γίνεται φανερός ο λόγος για τον οποίο είναι αναγκαία η χρήση αντηλιακού και η συχνή επανάληψη της εφαρμογής του, ειδικά τους μήνες με ηλιοφάνεια.

Ποιο είναι όμως το κατάλληλο αντηλιακό

Πάάάντα επιλέγουμε ένα αντηλιακό που να τηρεί τις προδιαγραφές, όπως αυτές αναγράφονται στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2006/647/ΕΚ). Οι προδιαγραφές αυτές είναι το προϊόν να παρέχει προστασία και από τη UVA,αλλά και από τη UVB ακτινοβολία. 

Οι σχετικές ενδείξεις (που μαρτυρούν την προστασία από τη UVA & τη UVB ακτινοβολία) και αυτά που πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των αντηλιακών είναι τα εξής:

  • • Δείκτης SPF (Sun Protection Factor): Ο δείκτης SPF μετρά την προστασία ενός αντηλιακού προϊόντος, κατά των ακτίνων UVB. Η UVB είναι υπεύθυνη για τηνπρόκληση ηλιακών εγκαυμάτων και μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Ο δείκτης SPF υποδεικνύει πόση ώρα μπορεί κάποιος να εκτεθεί στον ήλιο, χωρίς να προκληθεί κάποιο έγκαυμα. 

Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας ένα προϊόν με SPF 30 στο δέρμα μας, σημαίνει ότι θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερο χρόνο για να καεί, από ό, τι αν δεν φορούσαμε κανένα απολύτως αντηλιακό. Φυσικά, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, όπως είναι ο αέρας, το νερό και ο ιδρώτας,που μπορεί να μειώσουν την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα.

  • • UVA Protection: Για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, η προστασία από τις ακτίνες UVA αποδεικνύεται ότι είναι εξίσου σημαντική με την προστασία από τις UVB.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος παγκόσμια αποδεκτός δείκτης προστασίας UVA, όπως ο SPF για τις UVB ακτίνες.

Ως εκ τούτου, τα αντηλιακά προϊόντα που παρέχουν ευρεία προστασία κατά των ακτίνων UVA, φέρουν ειδική σήμανση (έναν κύκλο γύρω από τη λέξη ”UVA”) στην ετικέτα της συσκευασίας. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουν τουλάχιστον το ⅓ της προστασίας απέναντι στη UVA, σε σχέση με τον αναγραφόμενο δείκτη SPF. Δηλαδή, εάν το αντηλιακό έχει δείκτη SPF 30, θα έχουμε τουλάχιστον δείκτη 10, έναντι της UVA

 

Τι άλλο πρέπει όμως να προσέξουμε πριν προβούμε στην αγορά ενός αντηλιακού;

Δεν υπάρχει ένα αντηλιακό, ιδανικό για όλους! Η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού εξαρτάται και από τον τύπο, αλλά και από τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας!

  • • Αντηλιακά για ευαίσθητες επιδερμίδες: Προτείνονται οι ανάλαφρες υφές, που απλώνονται εύκολα, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική τριβή. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται τα αντηλιακά με PABA και οξυβενζόνη, ενώ προτιμάται να περιέχουν ενσωματωμένες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως το Baicalin. Τέλος, είναι επιθυμητό να έχουν δοκιμαστείσε ευαίσθητο και αλλεργικό στον ήλιο δέρμα.
  • • Αντηλιακά για κανονικές επιδερμίδες: Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν ένα αντηλιακό με λεπτόρρευστη, μη λιπαρή υφή και μη φαγεσωρογόνα. Πολλά από αυτά, περιέχουν συστατικά, ειδικά σχεδιασμένα να απορροφούν την περίσσεια σμήγματος και να ελέγχουν όλες τις πηγές γυαλάδας (σμήγμα, ιδρώτα & υγρασία), μειώνοντας έτσι τη λιπαρότητα, μέρα με τη μέρα.
  • • Αντηλιακά με επιπλέον συστατικά: Ορισμένα αντηλιακά περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες & συστατικά ενυδάτωσης,τα οποία προσφέρουν επιπλέον οφέλη στην επιδερμίδα.
  • • Αντηλιακά ανθεκτικά στο νερό: Το αντηλιακό με την αναγραφή «ανθεκτικό στο νερό», σημαίνει ότι ο δείκτης SPF παραμένει ίδιος μετά από 40 λεπτά παραμονής στο νερό, ενώ σε αυτά με την αναγραφή «πολύ ανθεκτικό στο νερό», ο χρόνος αυτός φτάνει τα 80 λεπτά. Σε περίπτωση, ωστόσο, που σκουπιστούμε με την πετσέτα μας, η εφαρμογή του αντηλιακού θα πρέπει να επαναληφθεί.

 

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο και πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγουμε προϊόντα προστασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες μας, είτε αυτές αφορούν τον τύπο του δέρματός μας, είτε τις συνήθειές μας.

Σχετικά προϊόντα